Flytväst

Använd alltid flytväst när du vistas på sjön. Hamnar du i kallt vatten finns det risk för att andningen låser sig och det kalla vattnet mot ansiktet gör att du börjar hyperventilera. Det är viktigt att flytvästen är knäppt oavsett väder, vind och vattendjup. Västen ska sitta bekvämt så att du kan paddla utan hinder. Det kan vara bra att testa en flytväst i vatten innan du ger dig ut så att du vet hur den fungerar.

Allemansrätten

Allemansrätten innebär att du är välkommen i stort sett överallt i våra svenska vatten. Du får gå iland, bada och övernatta så länge du inte förstör eller stör. Det ä ren frihet som kräver ansvar, hänsyn och gott omdöme. Gå inte iland eller slå läger i närheten av häckande fåglar eller fågelskyddsområden. Det kan även vara begränsat i naturreservat eller inom strandskyddsområden. Finns det hus i närheten så fråga alltid före du sätter upp tältet. Glöm inte att ta med sitt skräp, lämna inte kvar något ute i naturen.

Nedkylning

Det kan vara livsviktigt att veta hur man ska agera om man hamnar i kallt vatten eller när man ska rädda någon. En människa blir snabbt nedkyld i kallt vatten vilket betyder att man snabbt förlorar kroppsvärmen. En person som är normalklädd har bara 50% chans att överleva 1 timme i 5-gradigt vatten!


Navigation/Kommunikation

Ha alltid med dig karta och kompass. En GPS är ett bra alternativ men man bör alltid ha en kompass med som reserv. En mobiltelefon i vattentätt mobilfodral underlättar om du behöver meddela dig om förseningar eller andra svårigheter. Dock kan teckningen vara begränsad i stora delar av vårt område. Får du inte förbindelse med din mobiltelefon, sök dig till högre terräng och prova på nytt.

Tips

  • Färdas alltid efter din egna förmåga
  • Paddla i grupp och lär er att rädda varandra
  • Bär alltid flytväst
  • Drick aldrig alkohol i samband med paddling
  • Lyssna på väderleksrapporten
  • Tänk inte ”det händer inte mig” tänk istället ”vad gör jag om det händer mig”
  • Ha telefon i ett vattentätt fodral
  • Respektera allemansrättens motto: Att inte störa eller förstöra när du är ute i naturen!